Forten van Vauban

Belangrijkste werken van Vauban

Sébastien Le Prestre Seigneur de Vauban was een Maarschalk van Frankrijk, vooral bekend als bouwmeester van vestingwerken. Hij werd geboren (1633) in het tegenwoordige, naar hem vernoemde Saint-Léger-Vauban. Twee grote werken van hem zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNECO.

Villefranche-de-Conflent

Het Middeleeuwse dorp Villefranche-de-Conflent is een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het centrum dateert al van 1090 en de overblijfselen van de omwalling werden in de 14de eeuw aangepast. In die tijd is ook het Fort Liberia gebouwd door de koning van Aragon. Het diende als wachtpost voor zijn koninkrijk tegenover de linie van de ‘zonen van Carcassonne’. In de 17de eeuw is de omwalling door Vauban vervolledigd.

Villefranche-de-Conflent is opgenomen door de UNESCO en staat op de lijst van ‘Belangrijke werken van Vauban’.

Vestingplaats Mont Louis

De plaats werd in 1679 opgericht door Vauban die ook verantwoordelijk was voor de omwalling van Villefranche-de-Conflent. De stad droeg de naam van de toenmalige Franse koning, Lodewijk XIV. Mont-Louis  is de toegang tot de Cerdagne en de hoogste versterkte vestingplaats van Frankrijk op een strategisch kruispunt waar drie valleien samenkomen (Têt, Aude en Cerdagne).

Wandelen

Na al dit moois en de indrukwekkende (militaire) architectuur kunt u in de omgeving fantastisch wandelen. Bij het dorp Villefranche-de-Conflent ligt het startpunt voor veel wandeltochten en de Gele Trein van Cerdagne.


Praktische informatie

Villefranche-de-Conflent

www.villefranchedeconflent.com

Mont-Louis

www.mont-louis.net