Maison Carrée

maison-carree-1

Klik op de foto voor de complete galerij.

Het Maison Carrée, rond 19 v.Chr. te Nîmes is een van de best bewaarde Romeinse tempels. De tempel is opgericht tijdens de heerschappij van Augustus en was gewijd aan zijn twee zonen, Gaius en Lucius, die beide jong stierven. De inscriptie met hun namen werd in de middeleeuwen verwijderd. In 1758 heeft de geleerde Jean-François Séguier de gaten van de oude inscriptie ontcijferd.

Het opschrift luidt“Aan Gaius Caesar, zoon van Augustus, consul; aan Lucius Caesar, zoon van Augustus, consul designatus; aan de principes iuventutis.”

Christelijke kerk

In de 4de eeuw fungeerde de tempel als Christelijke kerk. De tempel werd achtereenvolgens een vergaderzaal voor de stadsraadsleden, een kanunnikshuis, een stal tijdens de Franse Revolutie en een opslagplaatsvoor de stadsarchieven. Het werd een museum na 1823. De tempel is hierdoor goed bewaard gebleven.

Lange vierkant

De Franse naam: Maison Carrée, is afgeleid van het archaïsche carré long, wat letterlijk “lange vierkant” (dus rechthoek) betekent, refererend aan de vorm van het gebouw. Het gebouw heeft 10 zuilen bekroond met Korinthische kapitelen onder het fronton en 20 halfzuilen rond de rest van de buitenkant.


Praktische informatie

Nîmes tourisme

Website

Hotels in Nîmes

Booking.com


Ligging Maison Carrée


Geralateerde artikelen

Pont du Gard

Het aquaduct Pont du Gard is het best behouden aquaduct ter wereld en het meest indrukwekkende van de Middellandse Zee. Lees meer…

Nîmes

Land van de Romeinen en Iberiërs, de Camargue en de Cevennen, de Languedoc en de Provence. Lees meer…