Pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela

pelgrimsroutes-santiago-de-compostela-1

Klik op de foto voor de galerij.

De pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella in Frankrijk zijn een systeem van routes naar het bedevaartsoord Santiago de Compostella in Spanje, waar zich het graf van de apostel Jacobus zou bevinden. De pelgrimsroutes worden tot op de dag van vandaag door gelovigen en niet-gelovigen bewandeld.

Abdij van Cluny

De traditie van de bedevaart naar Sint-Jacob in Compostella gaat terug naar de tijd van Karel de Grote.Volgens de legende werd rond het jaar 814, in Galicië, de graftombe van de ‘vermoedelijke’ Sint-Jacobus, de volgeling van Christus, teruggevonden.

Aan het begin van de 11de eeuw werd Santiago de Compostela het belangrijkste pelgrimsoord in Europa. De populariteit had ook te maken met de Abdij van Cluny. De abdij ging in de elfde eeuw de godsvredebeweging stimuleren die erop gericht was in West-Europa een grotere veiligheid te bewerkstelligen. Deze (eerste) kerkelijke vredesbeweging stimuleerde niet alleen giften aan kerken en kloosters, maar ook de bedevaarten naar Santiago en daarmee de opkomst van de Romaanse kunst langs de pelgrimswegen.

Le Puy en Arles

Om Spanje te bereiken, trokken de pelgrims door Frankrijk via vier hoofdwegen: Parijs/Tours, Vézelay, Le Puy en Arles. Deze laatste twee wegen lopen door de Languedoc-Roussillon. De weg van Puy-en-Velay of ‘Via Podiensis’ gaat via de top van Gévaudan in Lozère (GR 65). Het gehele weggedeelte tussen Puy en Conques doorkruist Margeride en Aubrac. Langs de route zijn op regelmatige afstanden sobere herbergen ingericht, waar reizigers kunnen overnachten en eten.

Sinds 1993 is het Spaanse deel van de pelgrimsroute in de werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen. De Franse routes maken sinds 1998 deel uit van deze lijst.

Beweegreden

De beweegreden in het verleden om de route te bewandelen had voornamelijk een religieus motief. Tegenwoordig spelen ook het cultuurhistorische erfgoed op de route, de fysieke uitdaging en de prachtige omgeving een grote rol.

Bezienswaardigheden langs de route

De hoofdverkeersader van Saint-Alban tot aan Hôpital d’Aubrac is uitgestippeld met kerken en priorijen. De Lozèreweg leidde tot aan de kerk Notre-Dame des Pauvres van Aubrac. Langs verschillende stukken van de route liggen niet te missen bezienswaardigheden. De bezienswaardigheden maken deel uit van de huidige ‘Chemin de Grande Randonnée’ (GR 653): de abdijkerk van Saint-Gilles, de abdij van Saint-Guilhem le Désert, Lodève, het kasteel van de Hospitaliers d’Usclas, de priorij van Saint Michel de Grandmont.


Praktische informatie

Saint-Gilles Tourisme

Website

Montpellier Tourisme

Website

Saint-Guilhem-le-Désert Tourisme

Website

Vrienden van Santiago-de-Compostela in Languedoc-Roussillon

Website

Nederlands gezelschap van Sint Jacob

Website