Middeleeuwen

Val van het Romeinse rijk

Het West-Romeinse rijk stortte in 476 in. Na de val ontstond een periode van onrust.

Septimanië

In de 5e eeuw vestigden de Visigoten zich in de provincie Narbonne, dat omgedoopt werd tot Septimanië. Septimanië was het laatste bolwerk van het Visigotische koninkrijk.

Na de komst van de Saracenen in de 8e eeuw werd Septimanié onderdeel van het Karolingische Rijk. Het was ook in die tijd dat de Heilige Benedictus de Abdij van Aniane (Hérault) stichtte. De invloed die hiervan uitging leidde tot de stichting van meerdere kloosters zoals in Lagrasse (Aude).

Romaanse kunst

Vanaf de 10e eeuw werd de Kerk een stabiliserende factor en Latijn de voertaal van de wetenschap en politiek. De grote abdijen, eerst die van de Benedictijnen en later die van de Cisterciënzers, droegen bij aan de bloei van de landbouw en de introductie van nieuwe architectuurvormen.

Vanaf de 11e eeuw was de vroege Romaanse kunst overal aanwezig. Wonderlijke kerkjes en indrukwekkende abdijen verrezen in de hele regio: Serrabone en Saint Michel de Cuxa (Pyrénées-Orientales) getuigen van de meest voltooide vorm van deze stijl.

In de loop van de 12e eeuw werd de beeldhouwkunst, die tot die tijd geen beduidende plaats innam in de Romaanse kunst, steeds belangrijker. De beeldhouwkunst is terug te vinden in de landelijke kapellen en de grote kathedralen: Elne (Pyrénées-Orientales), Saint Guilhem le Désert (Hérault), Agde (Hérault), Carcassonne (Aude).

Katharisme

In diezelfde periode werd een dissidente christelijke godsdienst uit het Oosten verspreid: het katharisme. Rond Toulouse, Carcassonne, Béziers, en Albi stelde deze godsdienst de praktijken van de katholieke geestelijkheid aan de kaak.

In 1209 ondernam Paus Innocentius III een kruistocht tegen de katharen, die tot ketters werden verklaard. Naar aanleiding hiervan werden in het hart van het massief in de streek Aude en op de toppen van de Corbières talrijke onneembare burchten gebouwd: de beroemde kathaarse kastelen (Aguilar, Termes, Quéribus, Puilaurens en Peyrepertuse). De strijd duurde 35 jaar en eindigde, na de val van de kastelen Quéribus en Puilaurens, met de aansluiting van de regio’s van de Langue d’Oc (Taal van OC) bij het Franse Koninkrijk.

Gotiek

Er ontstond een nieuwe architecturale stijl, de gotiek, gekenmerkt door spitsbooggewelven, een techniek die door de Citeaux Orde vanuit de Bourgogne werd meegebracht. Hoewel er grote kerken in “Franse” stijl verschenen, zoals de kathedralen van Béziers, Narbonne en Carcassonne, behoort het grootste gedeelte ervan tot de gotiek uit de “Languedoc”, waaraan de Romaanse traditie een strengere en eenvoudiger karakter verleent, zoals bij de abdijen van Fontfroide en Valmagne.

De Catalaanse gotiek kent een hoge mate van soberheid met elegante gebroken arcaturen. In die tijd ontstonden er belangrijke joodse gemeenschappen in Mende, Pézenas, Lunel en Montpellier. De koninklijk militaire ingenieurs bouwden Aigues-Mortes en het fort Saint-André in Villeneuve-lès-Avignon en gaven de Cité van Carcassonne de aanblik die wij heden nog steeds kennen.

Honderdjarige oorlog

Hongersnood en de zwarte pest kenmerkten de 14e eeuw. Tijdens de Honderdjarige Oorlog bleef de provincie, ondanks de nabijheid van de Engelse troepen uit de Gascogne en de verwoestingen van de “routiers” (gewapende bendes), trouw aan de koning van Frankrijk. De Languedoc leverde eminente rechtsgeleerden aan Filip de Schone, onder wie de beroemde en invloedrijke Willem van Nogaret.

Bezienswaardigheden