UNESCO

In de Languedoc-Roussillon liggen zes van de 37 in Frankrijk en in totaal 812 plaatsen en bouwwerken uit de hele wereld die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan.

Het Romeinse aquaduct Pont du Gard

Het Romeins aquaduct ligt iets ten zuiden van plaatsje Vers-Pont-du-Gard in het departement Gard, niet ver van Nîmes en Uzès. De Pont du Gard is een typisch voorbeeld van de Romeinse bouwkunst. Het aquaduct is het best behouden aquaduct ter wereld en het meest indrukwekkende in het bassin van de Middellandse Zee. ff

Lees meerLees verder

Het Kanaal van de Midi

Het Canal du Midi wordt door de Unesco omschreven als één van de meest bijzondere bouwkundige realisaties van het moderne tijdperk. Het is het oudste kanaal van Europa dat nog in werking is. Het kanaal loopt door de regio’s Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées. Het 250 km lange kanaal begint in de gekanaliseerde Garonne (Canal de Garonne) bij Toulouse en mondt uit in de Middellandse Zee bij de vissersplaats Sète. Lees meer…

Lees meerLees verder

De Cité van Carcassonne

De Cité (stad) van Carcassone werd ruim 2000 jaar geleden gesticht en in de 18de eeuw omgebouwd tot de huidige situatie. De stad ligt aan weerszijden van de rivier de Aude en wordt doorsneden door het Canal du Midi. Het is een adembenemend en perfect bewaard middeleeuws decor.

Lees meerLees verder

De pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela

De pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella in Frankrijk zijn een systeem van routes naar het bedevaartsoord Santiago de Compostella in Spanje, waar zich het graf van de apostel Jacobus zou bevinden. De pelgrimsroutes worden tot op de dag van vandaag door gelovigen en niet-gelovigen bewandeld.

Lees meerLees verder

De Forten van Vauban

De Forten van Vauban is de naam van de werelderfgoedinschrijving die de belangrijkste werken van de Franse bouwmeester Sébastien Le Prestre de Vauban (1633–1707) samenvat. De twee Catalaanse vestingplaatsen Villefranche-de-Conflent en de burcht Mont-Louis in de Oostelijke Pyreneeën behalen eindelijk een welverdiende wereldbekendheid.

Lees meerLees verder

Causses en Cévennes

Dit is het culturele landschap van het mediterrane agropastoralisme (combinatie van landbouw en veeteelt) in de Causses en Cévennes. De Causses zijn een groep van kalkplateaus in het Centraal Massief en De Cevennen is een streek en bergketen in het Centraal Massief.

Lees meerLees verder