Montpellier

MontpellierKlik op de foto voor de hele galerij

Montpellier is de hoofdstad van de Languedoc-Roussillon. De dynamische stad ligt op 7 km van de zee en halverwege tussen Spanje en Italië. Montpellier is een ideale locatie voor de zomervakantie of een kort verblijf.

Overdag kunt u wandelen in de oude stadswijken en zitten in de prachtige stadsparken. Omdat Montpellier een echte studentenstad is kunt u ’s avonds terecht op de terrasjes van de vele cafeetjes en restaurants.

De stad heeft vele restanten van haar verleden weten te behouden. Middeleeuwse straatjes, opmerkelijke herenhuizen en een koninklijk plein. Het centrum is autovrij en ideaal voor wandelingen en ontdekkingen.

Verscheidene dagelijkse verbindingen brengen Montpellier via de TGV op 3 u 15 van Parijs of, per vliegtuig, op 1 u 10 van Parijs.

Het plein Place de la Comédie

Dit plein symboliseert vandaag de dag het kenmerkende dynamisme van Montpellier. Met haar Opera, in de 19de eeuw gebouwd naar het model van de Opéra Garnier in Parijs, en het beeld van De Drie Gratiën, is dit plein, dat omwille van haar ovale vorm ook l’Oeuf (het Ei) wordt genoemd, het zenuwcentrum van Montpellier. De terrassen van de talrijke cafeetjes en restaurants maken er een levensplek van waar studenten en inwoners de hele dag door samenkomen.

De Faculteit voor Geneeskunde

Montpellier beschikt over de oudste actieve school voor geneeskunde van de westerse wereld (1220) en die beroemde studenten zoals François Rabelais heeft mogen ontvangen. De academie voor chirurgie werd gesticht door twee artsen uit Montpellier, Barthez en Lapeyronnie, wiens beelden de toegangspoort verfraaien.

De Sint-Pieterskathedraal

Nabij de Faculteit voor Geneeskunde bevindt zich de Sint-Pieterskathedraal die aan het einde van de 14de eeuw werd gebouwd onder het gezag van paus Urbanus V. De twee monumentale pijlers die het portaal ondersteunen en die kenmerkend zijn voor de zuiderse gotiek, maken het tot een indrukwekkend geheel.

De Koninklijke Promenade

Deze tuinen in Franse stijl werden in de 18de eeuw ontworpen rond een reusachtig standbeeld van Lodewijk XIV net voor de majestueuze Arc de Triomphe. Een elegante watertoren verzamelt het water van de Aqueduc Saint Clément, les Arceaux genaamd. Deze uitstekende plaats biedt een buitengewoon uitzicht over het noorden van de stad en de Cevennen die heel dichtbij lijken.

De plantentuin

Deze Plantentuin, in 1593 op verzoek van Hendrik IV ontworpen door Richer de Belleval, behoort tot de meest prestigieuze botanische tuinen ter wereld. Het is de oudste tuin in Frankrijk.

Antigone

Deze nieuwe wijk in neoklassiee stijl, herbewerkt door de Catalaanse architect Ricardo Boffill, herbergt woningen, kantoren maar ook talrijke handelszaken. Verken deze wijk te voet of aan boord van de tram.

De weelderige ‘Folies’ ten tijde van de verlichting

In de 18de eeuw, in een periode vol rijkdom en welvaart, herbergt Montpellier alle grote administraties (Staten van Languedoc, Rekenhof, Betaalmeester,…). Talrijke functies die de notabelen en edellieden toelaten in de stad opmerkelijke herenhuizen te bouwen en in de omgeving kleine kasteeltjes op te trekken in boomrijke tuinen die bijzonder verfijnd zijn en heel wat architecturale hoogstandjes omvatten. De gebouwen, gewoonlijk gebaseerd op een rechthoekig patroon, worden gekenmerkt door sobere lijnen ondersteund door beelden. De tuin, die in lijn staat met het huis, strekt zich uit over opeenvolgende terrassen verfraaid met beelden en waterpartijen.

Villa’s in Italiaanse stijl.

In de 18de eeuw ontstonden bij Montpellier zeer rijkelijk gedecoreerde villa’s met fijn verzorgde tuinen. Het kasteel ‘Château de Flaugergues’ is het origineelste, maar ook de kastelen van la Mogère en la Mosson zijn het vermelden waard. Fonteinen, aquaducten en tuinen zijn alomtegenwoordig in de zachte zomerochtenden.


httpv://youtu.be/Q9baHy_BLng
Wijntrip Montpellier

Adresjes van Montpellier

Restaurants

Markten

  • – Voedingswarenmarkt elke ochtend
  • – Boerenmarkt zo. ochtend
  • – Bilogische markt za. ochtend
  • – Boekenverkopers 4de za.
  • – Rommelmarkt zo.

Hotels in Montpellier


Bezienswaardigheden

Musea in Montpellier

Cultureel erfgoed

  • – Promenade du Pyrou
  • – Cathédrale Saint-Pierre

Ligging Montpellier


Geralateerde artikelen

Narbonne

Het hedendaagse Narbonne was de eerste Romeinse nederzetting buiten Italië. Lees meer…

Nîmes

Land van de Romeinen en Iberiërs, de Camargue en de Cevennen, de Languedoc en de Provence. Lees meer…

Musée Fabre

Het museum Fabre beschikt over werken uit diverse Europese periodes. Lees meer…