Nîmes

NîmesKlik op de foto voor de hele galerij

Land van de Romeinen en Iberiërs, de Camargue en de Cevennen, de Languedoc en de Provence, Nîmes is een stad met vele accenten.

Nîmes heeft de geschiedenis van Europa van dichtbij beleefd. De invloeden en contradicties mogen dan talrijk zijn, de identiteit van Nîmes is op haar beurt uniek. Stad met 7 heuvels, Nîmes, dat tegelijk Romeins, middeleeuws en hedendaags is, is een stad van bouwmeesters.

Getuigenis hiervan is de opstelling van het Maison Carrée tegenover het Carré d’Art, met de weerspiegeling van de Romeinse steen op het glas. Door de eeuwen heen hebben de inwoners van Nîmes een stad naar hun evenbeeld gecreëerd. En het resultaat geeft blijk van hun passie: net als Rome heeft Nîmes een buitengewoon verleden en een unieke identiteit.

Een rijk historisch erfgoed

Keizer Augustus, een beschaafd man en kunstliefhebber, overstelpte Nîmes met gulle gaven. Tweeduizend jaar later bevinden zich in Nîmes nog talrijke getuigenissen van de Romeinse glorietijd.

Maison Carrée

Het Maison Carrée is de enige tempel uit de klassieke oudheid die volledig intact is gebleven. De tempel is 26 m lang, 15 m breed en 17 m hoog.

Het amfitheater

Het amfitheater van Nîmes is het best bewaarde van de Romeinse wereld. Vanaf het einde van de 1ste eeuw werden er wildedierengevechten en gladiatorstrijden gehouden. Tijdens de middeleeuwen werd het een vesting die bescherming diende te bieden aan de burgers, met een kasteel uit de 12de eeuw. Tegenwoordig worden er in de tempel nog steeds talrijke evenementen gehouden.

Pont du Gard

Om de stad van water te voorzien, werd halverwege de 1ste eeuw na Chr. een 50 km lang aquaduct gebouwd waarvan de Pont du Gard een indrukwekkende getuigenis is. Het Castellum, het einde van het aquaduct in Nîmes, is een heel zeldzaam overblijfsel.

Jardins de la Fontaine

De tuinen Jardins de la Fontaine, in de 18de eeuw aangelegd op de plaats van de bron, waar ook de Tour Magne en de Temple de Diane staan, behoren tot de eerste publieke tuinen van Europa.

Religieuze gebouwen

Nîmes, de rebelerende stad, was sterk overtuigd van haar geloof. De oude vereringsplaatsen dragen de pijnlijke herinneringen van het verleden en de godsdienstoorlogen. Deze gebouwen, geklasseerd omwille van hun architecturale of historische belang, zijn geopend voor het publiek.

Bijzondere herenhuizen

Vanaf de 16de eeuw duiken in de stad, die volop geniet van de groei van de textielindustrie, discrete maar zeer mooie herenhuizen op met prachtige binnenplaatsen.

Textielindustrie

De textielindustrie is onlosmakelijk verbonden met het verleden van de stad. Door de eeuwen heen heeft de wol, later het katoen en de zijde bijgedragen tot de rijkdom en de groei van Nîmes, onder meer met de bekende stof ‘denim’.

Hedendaagse architectuur

Hedendaagse architectuur is overal in Nîmes. De prestigieuze kunstwerken met internationale faam wedijveren echter niet met de bouwwerken van de voorbije eeuwen. Ze zorgen voor samenhang, een rode draad die vandaag Nîmes naar morgen zal leiden. De hedendaagse tempel Carré d’Art, die recht tegenover een tempel uit de klassieke oudheid staat, werd ontworpen door de gekende architect Lord Norman Foster. De tempel, die bibliotheken, mediatheken en musea op eenzelfde plaats samenbrengt, werd gebouwd naar het voorbeeld van het Centre Pompidou in Parijs. Er is een permanente tentoonstelling met werken van Arman, César, Viallat, Polke, Richter en er zijn ook enkele tijdelijke tentoonstellingen.

Een mediterrane levensstijl

Nîmes heeft een echte mediterrane levensstijl. Bij de eerste zonnestralen lopen de terrasjes vol en bruist de stad van het leven. En, van de Hallen tot de arena’s, van de tuinen Jardins de la Fontaine tot de discrete binnenplaatsen van de bijzondere herenhuizen, welk weer het ook moge zijn, de gastvrijheid is alomtegenwoordig.

Nîmes is ook de drift van de tradities van de Camargue: stierenwedstrijden, encierro, abrivado, talrijke feesten waarbij de levendigheid van de jongeren geconfronteerd wordt met de onstuimigheid van de stieren. De liefde voor de stier is hier een passie.

Stierenvereniging

Er zijn ontelbare stierenverenigingen en in ieder cafeetje hoor je de uitlopende meningen over een welbepaalde corrida of torero.

Fijnproevers

Nîmes is ook een paradijs voor fijnproevers. De benaming ‘de Nîmes’ (uit Nîmes) die enkele van onze meest geslaagde producten dragen, is hier een mooi bewijs van. Deze twee woorden staan steeds synoniem voor kwaliteit en culinaire tradities die wijzen op een Appellation d’Origine Contrôlée (AOC).

Feesten en evenementen

Het Spaanse woord feria betekent volksfeest. Languedoc-Roussillon heeft deze traditie reeds vele jaren in haar cultureel erfgoed geïntegreerd. Twee maal per jaar, bij het pinksterfeest en de wijnoogst, viert Nîmes een week lang haar feria.

De ferias zijn het feest van het paard en de stieren maar ook van de muziek, de dans en de wijn. Het hoogtepunt van dit heidense feest wordt iedere dag rond 17 uur gevierd, op het moment van de corrida, wanneer de toreros de gevechtsstieren uitdagen in de arena’s.

Gastronomie

Nîmes is ook een paradijs voor fijnproevers. De benaming ‘de Nîmes’ (uit Nîmes) die enkele van onze meest geslaagde producten dragen, is hier een mooi bewijs van. Deze twee woorden staan steeds synoniem voor kwaliteit en culinaire tradities die wijzen op een Appellation d’Origine Contrôlée (AOC).

De gastronomie van Nîmes verenigt kabeljauw met olijfolie in het gekende gerecht brandade waarbij de kabeljauw wordt fijngemalen met een typische vijzel. De brandade, op smaak gebracht met olijfolie en kruiden van de garrigue, wordt opgediend met gekookte aardappeltjes of als kroketvulling. Dit gerecht wordt vaak voorgeschoteld op Pasen en Goede Vrijdag. Op kerstdag worden er truffels aan toegevoegd.


httpv://youtu.be/nZg_IHFZGhY
Feria impressie van Nîmes

De beste adresjes in Nîmes

Uitgaan

Restaurants in Nîmes

Markten in Nîmes

 • – Grote markt op ma.
 • – Voedingsmarkt op za. ochtend
 • – Boerenmarkt di. ochtend
 • – Boekenmarkt 3de za.
 • – Bloemenmarkt ma.

Hotels in Nîmes


Bezienswaardigheden Nîmes

Cultureel erfgoed

 • – Arena
 • Maison Carrée
 • – Rue de la Madeleine
 • – Porte d’Auguste
 • – Rue de Bernis
 • – Notre-Dame-et-Saint-Castor
 • – Place du Marché
 • – Jardins de la Fontaine
 • – Romeinse ringmuur
 • – Stierencultuur

Musea in Nîmes

 • – Carré d’Art, moderne kunst
 • – Musée du Vieux Nîmes
 • – Musée des Cultures Taurines
 • – Archeologisch Museum
 • – Natuurhistorisch Museum
 • – Chapelle des Jésuites
 • – Museum van Schone Kunsten
 • – Planetarium

Ligging Nîmes


Geralateerde artikelen

Maison Carrée in Nîmes

Het Maison Carrée, rond 19 v.Chr. te Nîmes is een van de best bewaarde Romeinse tempels. Lees meer…

Pont du Gard

Het aquaduct Pont du Gard is het best behouden aquaduct ter wereld en het meest indrukwekkende van de Middellandse Zee. Lees meer…

Feria’s

De Feria trekken elk jaar vele duizenden bezoekers naar het feestgedruis. Lees meer…