Pyreneeën

Dit gebied van de Languedoc-Roussillon is een van de mooiste van Zuid Frankrijk voor liefhebbers die van natuur en gebergten houden. Het gebied kenmerkt zich door een veelheid aan landschappen en grote afwisseling. De Gorges en canyons ‘Gorges de Galamus’ en ‘Gorges de la Carança’ zijn prachtige wandel- en sportgebieden.

Scheiding tussen Spanje en Frankrijk

De Albères, een uitloper van de Pyreneeën, vormt de scheiding tussen de Ampurdan (in Spanje) in het zuiden en de Roussillon in het noorden.

Pays de Sault

Geografisch gezien ligt het Plateau de Sault, dat tussen 990 en 1010 meter hoog is, in het hart van de Pyreneeën. Via een steile bergpas voorbij Limoux en Quillan komt u op dit prachtige erg beboste plateau. De naam Sault komt van het Latijnse “saltus”, wat “bos” betekent.

Het plateau is in tweeën verdeeld door de Gorges du Rebenty. In de omgeving grazen veel koeien bij Château de Montségur en spelen de geuren van de Pyreneeën een hoofdrol. De geschiedenis van het gebied is bekend door de bloedige kruistochten door het gebied.

Akkerbouw

Het landschap telt veel akkers, bergweiden en dorpen afgewisseld door bossen. Men verdient hier zijn geld met het verbouwen van koren en roggevelden, mais en aardappelen.

Fauna en flora

In de bergen liggen de grasvelden met bloemen en lager op sparren. Meer richting de Middellandse Zee heeft het landschap een mediterrane karakter. In de bergen groeien zeldzame bloemen zoals, de gele of rode Pyrenese lelie, nachtblauwe ridderspoor, vijfvingerkruid en vele soorten steenbreek.

In de bossen, rivieren en langs de hellingen leven wilde zwijnen, herten, gemzen, wilde katten, marmotten en otters, valken en koningsarenden. Soms laat een beer zijn gezicht zin. Beren zijn hier onlangs uitgezet.

Richting de Middelandse Zee gaan de grasweiden, met valkruid monnikskap (giftig) en gentianen over in grove dennen, kurkeiken en beuken.


Praktische informatie

Tourisme du Pays de Sault

Website

Hotels in en rondom Limoux

Booking.com


Ligging Pays de Sault